Ieder kind verdient een liefdevolle en veilige plek om op te kunnen groeien
Overweeg je om pleegouder te worden? We vertellen je graag meer over wat dit inhoudt, zodat je hier een goede afweging in kunt maken. Je kunt al het verschil maken door een kind af en toe bij je thuis op te vangen. Ook kan je een kind dat thuis geen stabiele en veilige omgeving heeft om op te groeien (tijdelijk) in je gezin opnemen. De kinderen waar wij een pleeggezin voor zoeken hebben zelf een beperking of hun ouders hebben een beperking.
Mocht je na het bekijken van de informatie op deze website meer willen weten, meld je dan aan voor onze informatieavond.
Iedereen kan pleegouder worden
Iedereen ouder dan 21 jaar kan in principe pleegouder worden, ongeacht de gezinssamenstelling. Het belangrijkst is dat je een kind een veilig en stabiel thuis kunt bieden. Lees hier hoe pleegmoeders Lorie en Siet dit samen doen.
Pleegzorg die bij je past
Pleegzorg kan kort- of langdurig nodig zijn, maar het kan ook al voldoende zijn dat pleegouders een kind alleen in weekenden of vakanties opvangen om zo steun te bieden aan de ouders. Afhankelijk van wat bij jou past kies je één van de varianten.
Pleegzorg voor onze doelgroep
William Schrikker Gezinsvormen (WSGV) is gespecialiseerd in pleegzorg voor kinderen met een beperking en kinderen van ouders met een beperking. Vaak gaat het hierbij om een licht verstandelijke beperking. Wat dit betekent en hoe we pleeggezinnen hierin begeleiden, leggen onze pleegouders en pleegzorgwerkers graag aan je uit in onderstaande video.
Praktijkverhalen
Onze pleegouders en pleegkinderen kunnen het beste vertellen wat het nu echt betekent om pleegouder te zijn. Daarom delen zij hun verhaal, zodat je je een beeld kunt vormen over hoe waardevol het is om een kwetsbaar kind een thuis te bieden en te stimuleren in de ontwikkeling. Ook de uitdagingen komen aan bod, want de zorg voor een pleegkind is niet altijd eenvoudig.
Wil je om de maand ervaringsverhalen van pleegouders en pleegkinderen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden als pleegouder
Wil je je aanmelden als pleegouder? Vul dan via onderstaande link het aanmeldformulier in. Onze collega’s van de afdeling Instroom & Bemiddeling nemen vervolgens contact met je op.
Veelgestelde vragen
Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het pleegouderschap.
-
Wanneer kinderen (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen en pleegkind worden, hebben ze al veel meegemaakt. Ze komen doorgaans uit een onveilige thuissituatie en hebben behoefte aan een stabiele plek om te wonen. Deze achtergrond kan zich uiten in het gedrag en in hechtingsproblematiek.
Pleegkinderen hebben hulp nodig om zich goed te ontwikkelen en om contact te blijven houden met de ouders. Pleegouders hebben een hele belangrijke rol om deze kinderen te helpen om rust te vinden, door aandacht en stabiliteit te bieden. Zij worden hierin deskundig en zorgvuldig begeleid door onze pleegzorgwerkers.
-
Wanneer we het hebben over een beperking kan het gaan over een (licht) verstandelijk of lichamelijk zijn of een chronische ziekte. Bij een groot deel van de kinderen gaat het om (een vermoeden van) een licht verstandelijk beperking, van de ouders of van het kind of van zowel ouders als kind.
Dit vraagt om specifieke begeleiding. Zo is geduld en duidelijke communicatie van belang bij mensen met een licht-verstandelijke beperking, omdat zij een beperkte mentale en sociaal-emotionele ontwikkeling hebben. Bij kinderen met een fysieke beperking of een ernstig chronische ziekte kan medische zorg nodig zijn. Daarnaast is een aandachtspunt bij kinderen met een beperking in het algemeen om er voor te zorgen dat ze zich niet ‘anders’ of onbegrepen voelen. We hebben daarom extra aandacht voor hun psychische ontwikkeling.
Bekijk onze video over pleegouderschap en een licht verstandelijke beperking.
-
Wanneer een kind niet meer thuis woont is het voor hen, hun ouders en hun familie van groot belang om contact te houden. Hoe intensief dit is hangt af van de situatie, maar het is belangrijk dat pleegouders hier rekening mee houden. Ook in het contact met ouders wordt u ondersteund door de pleegzorgwerker.
Lees hoe pleegouders Petra en Alex naast een pleegkind ook haar moeder hielpen.
-
Het allerbelangrijkst is dat u een kind een veilig en stabiel thuis kunt bieden. Het kind dat u opvangt vraagt veel aandacht en energie en het is belangrijk dat u hier ruimte voor heeft.
Het is nodig dat u over een gezonde dosis pedagogische vaardigheden beschikt en uw eigen levenservaring inbrengt. En dat u als pleegouder kwetsbaar durft te zijn en bereid bent om anderen over uw schouders mee te laten kijken. Verder is het belangrijk dat u openstaat voor contact en samenwerking met de ouders en/of familie.
Lees het verhaal van pleegouders Milou en André en hun vier pleegkinderen.
-
Als pleegouder bij William Schrikker Gezinsvormen ontvangt u van ons een vergoeding voor uw onkosten; een pleegvergoeding. De pleegvergoeding is geen salaris of inkomen, maar een onkostenvergoeding. U hoeft de vergoeding daarom niet op te geven voor de inkomstenbelasting. Ook heeft de vergoeding geen invloed op een eventuele huursubsidie of bijstandsuitkering.
De pleegvergoeding wordt jaarlijks vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is afhankelijk van de leeftijd van het pleegkind. De actuele bedragen per leeftijd kunt u hier vinden.
Naast de pleegvergoeding is er nog een Regeling Bijzondere kosten.
-
Iedereen vanaf 21 jaar kan in principe pleegouder worden; rijk of arm, samenwonend of alleen, homo of hetero, wel of geen kinderen. Het allerbelangrijkst is dat u een kind een veilig en stabiel thuis kunt bieden.
Lees hoe Jeffrey en Sander samen een pleeggezin begonnen. En lees hoe Kim en John hun gezin runnen voor hun twee biologische dochters van 12 en 11 jaar en hun twee pleegzoons van 8 en 4 jaar oud.
-
Dit is zeker mogelijk. Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. We gaan graag met je in gesprek om samen met jou te bepalen wat het best bij jou past.
-
Bij zowel pleegzorg als bij adoptie groeit een kind op in een ander gezin omdat de eigen ouders op dat moment niet voor kun kind kunnen zorgen. Maar er zijn ook verschillen. Zo is pleegzorg meestal tijdelijk. Door adoptie blijft het kind juist bij het gezin horen. Het kind krijgt dan ook de naam van de adoptieouders, terwijl een pleegkind de naam van de ouder houdt. Lees hier meer over de verschillen.
Feiten en cijfers
7,6
93%
35%
82%
550
Meer informatie
Het is belangrijk dat je goed overweegt of het pleegouderschap iets voor je is. We bieden je graag meer informatie om je hierbij te begeleiden. Daar hebben we verschillende vormen voor, waar we hieronder meer over vertellen. Mocht je nog aanvullende vragen hebben? Dan kan je altijd contact opnemen met onze afdeling Instroom & Bemiddeling via ons algemene telefoonnummer: 088-526 00 00.