Naomi werd in maart 2019 geboren en geplaatst bij Petra (51) en Alex (57).  Zij hebben hun huis niet alleen opengesteld voor het kindje, maar ook voor haar moeder Nel. En dat maakt deze crisispleegzorgplaatsing bijzonder!

Op 1 april werd Petra gebeld door pleegzorgwerker Saskia. ‘Mag er een meisje komen?’ Op die vraag hoefde Petra niet lang na te denken, ze is zelf al vele jaren pleegouder en heeft meerdere crisisplaatsingen gehad. Dit zou haar twaalfde pleegkindje worden! Een uur later stonden de jeugdbeschermers voor de deur met Naomi.

Voor Nel is Naomi haar tweede kind. Nel is 43 jaar en woont begeleid. Twee dagen na de plaatsing van Naomi mocht Nel langskomen bij Petra en Alex om kennis te maken. Nel: “Ik was heel zenuwachtig.” Petra lacht: “Ik ook!” En daarmee was het ijs gelijk gebroken. Vanaf die dag bespreken Petra en Nel alles met elkaar. Ze appen geregeld met elkaar en sturen elkaar ook foto’s van Naomi.

De eerste acht maanden bleef Naomi bij Petra en Alex, veel langer dan gebruikelijk voor een crisisplaatsing. In die periode hebben de pleegouders Naomi verzorgd en opgevoed, maar ook hebben ze Nel begeleid in de verzorging van Naomi. Nel kwam drie keer per week langs en dan leerden Petra en Alex haar hoe ze een bedje moest opmaken, hoe ze een luier moest verschonen, hoe ze haar moest wassen. Nel: “Ze hebben mij alles geleerd!” Petra: “We moesten eigenlijk helemaal opnieuw beginnen met de verzorging aanleren.”

Daar hadden de pleegouders zelf al veel ervaring in. Ze hebben vier biologische (uitwonende) kinderen en een pleegoudervoogdijkind, Joël (7). De dochters van Petra en Alex zijn inmiddels zelf ook aangestoken door alle pleegzorgverhalen van hun ouders. Ze denken erover om ook pleegouder te worden.

Meer ervaringsverhalen lezen?

Wil je meer ervaringsverhalen lezen? Meld je dan vrijblijvend aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief met ervaringsverhalen van o.a. pleegouders en pleegkinderen.