Gezinshuisouder worden
Overweeg je om als zelfstandig ondernemer een gezinshuis of ouder-kind gezinshuis te starten, of wil je als bestaand (zelfstandig) gezinshuis/ ouder-kind gezinshuis met ons samenwerken? En heb je affiniteit, kennis en ervaring met onze doelgroep: kinderen met een (licht) verstandelijke beperking en kinderen van ouders met een (licht) verstandelijke beperking? Dan is het gezinshuisouderschap bij William Schrikker Gezinsvormen (WSGV) misschien wel iets voor jou!
Een gezinshuis biedt kinderen een plek waar ze kunnen herstellen en opgroeien, maar dan zo thuis mogelijk. Bij WSGV vinden we het belangrijk dat kinderen zo thuis mogelijk kunnen opgroeien. Als dat (tijdelijk) niet kan, zien we het liefst dat kinderen toch opgroeien in een gezin of gezinsvorm. Door een veilig en liefdevolle omgeving te bieden aan kinderen met een licht verstandelijke of lichamelijke beperking, kun je als gezinshuisouder directe impact hebben op hun leven en hen helpen een stabiele toekomst op te bouwen. Als gezinshuisouder bij WSGV gun je kinderen een omgeving waarin ze zichzelf mogen zijn en waarin hun afkomst en beperking wordt (h)erkend.
Ouder-kind gezinshuis
Onze ouder-kind gezinshuizen zijn er voor kinderen in een gezin met (een) ouder(s) met een licht verstandelijke beperking, waarbij er ernstige zorgen zijn over de ontwikkeling en/of veiligheid van het kind. De opvoedvaardigheden van de ouder(s) zijn beperkt en ambulante ondersteuning is niet voldoende om de zorgen weg te nemen. In een ouder-kind gezinshuis woont het kind samen met de ouder(s) en wordt de ouder door de gezinshuisouder begeleid in de opvoeding.
De gezinshuizen waar WSGV mee samenwerkt zijn gevestigd door heel Nederland. Bekijk onze locaties.
Wat is er nodig om gezinshuisouder te worden?
- Jij of je partner heeft een opleiding en ervaring in de (jeugd)zorg op minimaal MBO-4 niveau in sociaal pedagogische richting.
- Daarnaast stelt WSGV de voorwaarde dat je een SKJ registratie hebt, of deze behaalt binnen een jaar vanaf de start van de samenwerking (indien dit binnen de jeugdzorgregio wordt toegestaan).
Wanneer je aan deze punten voldoet, onderzoeken we graag samen de samenwerkingsmogelijkheden. Al onze aangesloten gezinshuizen voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen en zijn na een jaar in het bezit van het keurmerk gezinshuizen. WSGV werkt voornamelijk samen met gezinshuisouders in de ‘driehoeksamenwerking’ met Gezinshuis.com.
Hoe begeleiden we kinderen?
Praktijkverhalen
Onze gezinshuisouders en gezinshuiskinderen delen graag hun ervaringen om je een inkijkje te geven in wat het echt betekent om deel uit te maken van een gezinshuis. Ze vertellen over de waardevolle momenten van het bieden van een thuis aan een kwetsbaar kind en het stimuleren van zijn of haar ontwikkeling. Ook delen ze openhartig over de uitdagingen die komen kijken bij het zorgen voor een pleegkind in een gezinshuis.