Verscholen in een betoverende wijk aan de oevers van de Maas in het schilderachtige Horn, vind je Gezinshuis Glunder. Te midden van weelderige natuurgebieden bevindt dit huis zich in een levendige buurt met een nabijgelegen school, spelende kinderen op straat, een vrouw die haar kat uitlaat, en buren die altijd in zijn voor een praatje. Een buurt die je eenieder gunt.
Dit bijzondere gezinshuis is het geesteskind van het sympathieke echtpaar Daisy en Hans, bijgestaan door hun enige personeelslid, Marion. Zodra je binnenstapt, komt een nieuwsgierig klein meisje voorzichtig op je af. Een handdruk volgt, en je wordt meegetroond naar een wereld vol leven, gezelligheid, en overvloedig speelgoed. Het is duidelijk dat dit huis, waarin veel tijd, zorg, en aandacht van Daisy, Hans, en Marion is geïnvesteerd, een thuis is voor kinderen om op te bloeien. Gezinshuis Glunder is niet slechts een plek; het is hun leven, met het welzijn van elk aan hun zorg toevertrouwd kind als drijfveer voor hun toewijding.
Kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking zijn hier welkom. Hier staat niet de kalenderleeftijd centraal, maar de ontwikkelingsleeftijd. Iedereen is welkom zonder specifieke bezoektijden. Ouders worden elders ontmoet, zodat de kinderen weten dat elk bezoek een positieve ervaring is. Een veilige basis bieden staat hoog in het vaandel.
Tot tien jaar geleden werkten Daisy en Hans in andere sectoren, maar hun leven nam een wending toen hun zoon een ongeluk kreeg. Na de zorg voor hun zoon te hebben georganiseerd, verhuisden ze en deden ervaring op die hen deed nadenken over ouders die niet in staat zijn vergelijkbare zorg te bieden. Dit leidde tot de oprichting van Gezinshuis Glunder, eerst voor crisispleegzorg en later voor langdurige hulp. De naam “Glunder” weerspiegelt het opbloeien van kinderen onder hun zorg.
Het geheim van Gezinshuis Glunder ligt in hun filosofie, gebaseerd op de erkenning dat elk kind uniek is en individuele zorg verdient. De vragen ‘wie ben je?’, ‘hoe gaat het met je?’ en ‘wat kan ik voor je doen?’ vormen de leidraad bij het benaderen van elk kind. Met een allround aanpak en een gestructureerde omgeving, verzorgen ze intensieve basiszorg voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar.
Naast koffie worden zelfgemaakte wafels en chocolademelk geserveerd in een levendige, chaotisch gezellige sfeer. Het gezinshuis fungeert als enige thuishaven voor kinderen van wie sommige ouders niet meer betrokken zijn. De gezinshuisouders vinden het wel belangrijk om de eigen ouders van de kinderen te erkennen. De kinderen begrijpen daardoor dat ze eigen ouders hebben, zelfs als ze die niet meer zien.
Tien jaar lang hebben Daisy en Hans dit werk met passie gedaan. De grootste verandering in die tijd is de invoering van het woonplaatsbeginsel, die een complexe administratieve last met zich meebrengt. Gezinshuis Glunder, dat kinderen uit zes verschillende gemeenten herbergt, moet nu werken met verschillende gemeenten met elk hun eigen voorwaarden en werkwijzen. Het plaatsen van kinderen buiten de regio is vanwege deze complexiteit niet langer mogelijk, wat de vrijheid van zorgkeuze voor mensen onder druk zet.
Hoewel Gezinshuis Glunder zijn bereik heeft moeten beperken, blijft het een stralend voorbeeld van liefdevolle zorg en toewijding. In Limburgs Horn is dit gezinshuis een baken van hoop en geborgenheid voor kinderen die het nodig hebben.