Als familieleden of bekenden een kind thuis opvangen, is dat netwerkpleegzorg. Maar hoe is het om pleegouder te zijn van een kind wat je al kent? Yolanda is oma én netwerkpleegouder van Jaylinn. Zij vertelt samen met pleegzorgwerker Sanne over haar ervaringen en hoe belangrijk een goede band met je pleegzorgwerker is.

Pleegouder van haar eigen kleinkind

Yolanda zorgt al vanaf het begin voor Jaylinn (5), maar is sinds drieënhalf jaar officieel netwerkpleegouder. Jaylinn is de dochter van een van de zoons van Yolanda. “Ik heb geen seconde nagedacht of ik voor Jaylinn zou willen zorgen. Ze hoort gewoon bij ons. Dat maakt het makkelijker dan als het een vreemd kindje was geweest, want ik vind het wel zwaar. Kindjes die in pleegzorg terecht komen hebben toch het een en ander meegemaakt. Toen ik officieel netwerkpleegouder werd van Jaylinn, kwam Sanne bij mij als pleegzorgwerker. We hadden gelijk een goede klik. Daar ben ik heel blij mee,” vertelt Yolanda.

Sanne: “We hadden inderdaad gelijk een goede klik, waardoor de samenwerking vanaf het begin goed ging. Helaas heeft Jaylinn geen geluk gehad met jeugdzorgwerkers, waardoor ze inmiddels al de 9e jeugdzorgwerker heeft. Dat heeft invloed op de situatie rond Jaylinn. Vaak helpt het Yolanda om even te kunnen sparren over zulke situaties. Zoals wanneer er een nieuwe jeugdzorgwerker is die voorstelt om bepaalde dingen te veranderen.”

“Daarom vind ik het fijn dat Sanne er nog steeds bij is. Het is heel vertrouwd en ze weet alles, waardoor ik niet alles telkens uit hoef te leggen. We hebben het niet makkelijk gehad met de moeder en de wisselende jeugdzorgwerkers. Ik was heel blij dat Sanne er was om te helpen met alle instanties. We hebben pittige periodes gehad en zonder Sanne had ik dat niet gered.”

Yolnda en Sanne

Door de pleegzorgwerker sta je er niet alleen voor

Sanne komt ongeveer een keer in de 6 à 8 weken bij Yolanda thuis. “We bespreken dan van alles wat met Jaylinn te maken heeft. Bijvoorbeeld hoe het met Jaylinn gaat, de ouders en de bezoekregeling en hoe de belasting is voor Yolanda. Ik geef advies waar nodig. Verder bellen en appen we vaak. Dus als er dingen tussen de bezoeken door gebeuren, neem ik contact op,” vertelt Sanne.

De begeleiding van Sanne geeft Yolanda veel steun en ze heeft er ook veel van geleerd. Yolanda: “Sanne heeft me aangeraden om de training ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’ te volgen. Dat heb ik gedaan en daar heb ik heel veel aan gehad. Zonder Sanne had ik niet van het bestaan van die training geweten. Zo geeft ze me vaker tips die me verder helpen. Afgelopen zomer hadden we het zwaar. Het ging niet goed met Jaylinn en dat had ook veel invloed op mij. Toen is Sanne gekomen en hebben we gekeken hoe we de draagkracht anders konden verdelen. Het is fijn om daar samen over te kunnen praten, want het geeft je het gevoel dat je niet alleen bent.”

 

Investeer in de relatie met je pleegzorgwerker

De begeleiding door Sanne is voor Yolanda heel waardevol. Het is niet voor niets dat ze aan andere mensen die te maken hebben met netwerkpleegzorg wil meegeven dat een goede band met je pleegzorgwerker heel belangrijk is. “Ik heb ervaren hoe belangrijk die relatie is en ik ben blij dat we een goede klik hebben. Als er geen klik is, is het misschien moeilijker. Maar ik zou sowieso aanraden om die band aan te houden. Pleegzorg is toch anders dan de zorg voor mijn eigen kinderen toen ik nog jong was. Daarom is het fijn dat de pleegzorgwerker hierbij tips geeft. Dus pak die hulp met beide handen aan en zeg niet dat je het niet nodig hebt. Je hebt het namelijk wel nodig, want er zit meer achter pleegkindjes dan bij je eigen kind. Er zit heel veel pijn en verdriet en vragen achter. Daar moet je wel mee om leren gaan. Ik merk dat ik nu pas ga wennen aan hoe mijn leven veranderd is.”

Sanne: “Het is belangrijk dat pleegouders zich realiseren dat er een hoop bij komt kijken. Het is niet alleen het kind wat bij je komt wonen. Je krijgt ook te maken met de ouders, netwerk, hulpverlening, jeugdbescherming (als deze betrokken is) en de pleegzorgwerker erbij. We snappen dat al deze afspraken veel vergen van pleegouders. Maar we doen dit vanwege de richtlijnen en landelijke criteria. Het is fijn dat Yolanda en ik goed samenwerken en echt een team vormen. We zijn er samen voor Jaylinn en ik ben er daarnaast ook voor Yolanda.”

“Het is inderdaad ook veel hoor, maar gelukkig zitten we nu in rustiger vaarwater. Dat komt ook door de hulp van Sanne. We zijn een heel goed team.”

Meer ervaringsverhalen lezen?

Wil je meer ervaringsverhalen lezen? Meld je dan vrijblijvend aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief met ervaringsverhalen van o.a. pleegouders en pleegkinderen.