In pleegzorg is het van essentieel belang om kinderen met een belast verleden een gevoel van veiligheid en vertrouwen te bieden. Nienke is pleegmoeder van Sylvia, een tweejarig meisje dat door haar moeilijke verleden moeite heeft met het aangaan van verbindingen. Ze raakt snel overprikkeld, sluit zich af en maakt weinig contact. Sylvia heeft niet de basisveiligheid ervaren die nodig is voor een gezonde gehechtheid. In samenwerking met een Video Interactie Begeleider (VIB-er) begint Nienke het gehechtheidstraject om haar pleegdochter te ondersteunen.
Een belangrijke ontdekking in dit traject is de waarde van wiegen en zachtjes zingen, wat Sylvia kalmeert en helpt om een gevoel van veiligheid te ervaren. De VIB-er introduceert daarnaast het Sherborne samenspel, een methode die zich richt op lichamelijke spelletjes en activiteiten die de verbinding tussen ouder en kind versterken. Deze aanpak bevordert niet alleen de emotionele ontwikkeling, maar helpt ook om gedragsproblemen te verminderen die voortkomen uit onveilige hechting.
Nienke merkt snel de positieve effecten van Sherborne samenspel: “In het begin was het spannend, maar het was fijn om direct theorie aan haar gedrag te koppelen. Mijn pleegkind reageerde goed, en dat gaf mij vertrouwen om door te gaan.” Met de juiste tools kan Nienke nu beter reageren op Sylvia’s gedrag, zoals grommen of zich afsluiten. “Nu ik begrijp waar dit gedrag vandaan komt, kan ik het relativeren en zie ik wat Sylvia nodig heeft.”
De voordelen van Sherborne samenspel zijn duidelijk: het helpt Nienke om rust en overzicht te brengen in haar dagelijkse omgang met Sylvia. Nienke kan de oefeningen eenvoudig in haar dagelijks leven toepassen, zowel thuis als in andere zorgomgevingen, zoals de opvang. “De tips die ik kreeg, zoals liedjes zingen of nabijheid bieden, kan ik overal toepassen. Dit werkt niet alleen thuis, maar ook bij andere professionals die met Sylvia werken, vertelt Nienke”.
Door Sherborne samenspel een vast onderdeel van hun dagelijks ritme te maken, merkt Nienke dat het de band tussen haar en Sylvia versterkt. Nienke: “We hadden plezier samen, het was geen verplichting, maar iets dat vanzelf gebeurde. Als er moeilijke periodes waren, wist ik dat we meer Sherborne moesten doen. We moeten weer even plezier gaan maken samen, want het leven is nu even zwaar voor mijn pleegkind. Eigenlijk ging het Sherborne samenspel automatisch op die manier. Het stukje theorie zakt wel weg, maar ik heb het verslag dat ik erbij kan pakken als het wat minder goed gaat met mijn pleegkind”.
In de tijd die volgt, merkt Nienke een opmerkelijke verandering bij Sylvia. Het meisje begint zich meer open te stellen, niet alleen voor Nienke, maar ook voor anderen in haar omgeving. De Sherborne methode heeft niet alleen hun onderlinge band versterkt, maar ook bijgedragen aan Sylvia’s persoonlijke ontwikkeling. Nienke is trots op de vooruitgang die haar pleegkind heeft geboekt en het vertrouwen dat zij nu steeds meer kan opbouwen. Het was een pad van kleine stapjes, maar met elke stap groeide de veiligheid en verbondenheid tussen hen beiden.
Voor Nienke is de ervaring met Sherborne samenspel niet alleen een succesverhaal van therapie, maar ook een bevestiging van de kracht van praktische, speelse benaderingen in de zorg voor een kind met een belast verleden. Het is een methode die haar heeft geholpen om Sylvia beter te begrijpen, en daardoor haar een veilige thuis te bieden.
