In de aanloop naar de zomervakantie, wanneer ouders en pleeggezinnen wat extra ondersteuning kunnen gebruiken, wordt vakantiepleegzorg ingezet. Maar wat houdt dit precies in en hoe kun je zelf vakantiepleegouder worden? 

Vakantiepleegzorg is een vorm van deeltijdpleegzorg met verschillende doelen. Het biedt kinderen uit overbelaste pleeg- en biologische gezinnen de mogelijkheid om tijdens de zomervakantie een week of twee ergens anders te verblijven. Dit kan door het hele land plaatsvinden, waardoor het voor een kind echt voelt als een vakantie om naar uit te kijken. Voor gezinshuizen wordt vakantiepleegzorg ook ingezet, bijvoorbeeld wanneer zij een weekend per maand vrij zijn. Daarnaast kan vakantiepleegzorg dienen als tijdelijke oplossing voor kinderen die nog niet direct in een nieuw gezin geplaatst kunnen worden. 

Het proces om vakantiepleegouder te worden is vergelijkbaar met dat van reguliere pleegouders. Bij William Schrikker Gezinsvormen wordt vakantiepleegzorg gecombineerd met weekend- en deeltijdpleegzorg, wat betekent dat pleegouders niet alleen tijdens de vakantie beschikbaar zijn, maar ook bijvoorbeeld voor een aantal weekenden per jaar. Het gezin wordt gescreend en moet voldoen aan bepaalde criteria, waarbij de veiligheid van het kind altijd voorop staat. 

Indien vakantiepleegzorg goed bevalt en pleegouders overwegen om een pleegkind voor langere tijd op te vangen, is dit mogelijk. Er wordt dan een pleegzorgwerker aan het gezin gekoppeld en de situatie wordt intern besproken. Soms is aanvullende screening nodig, afhankelijk van het type pleegzorg dat geboden wordt. 

Vakantiepleegzorg kan dienen als opstap naar reguliere pleegzorg en biedt een vrijblijvende manier om kennis te maken met het pleegouderschap. Het draait vooral om het doen van leuke activiteiten om zowel het kind als de biologische en pleeggezinnen te ondersteunen en te ontlasten.  

Geïnspireerd? Meld je aan voor onze informatieavond!

Mocht je na het lezen van dit artikel meer willen weten over  pleegouderschap, meld je dan aan voor onze informatieavond.