“Op Koningsdag heeft de burgemeester mij het lintje overhandigd en ik voelde mij overdonderd. Ik kan eigenlijk niet geloven dat dit is gebeurd”
Henny is al 17 jaar pleegmoeder en heeft inmiddels ruim 70 baby’s mogen opvangen bij haar thuis. Ze was al bekend met het pleegouderschap omdat haar zus en broer al pleegkinderen hadden en haar ouders en grootouders ook al kinderen hebben opgevangen. Ze is van kind af aan al gek geweest met baby’s, en is begonnen met één baby. Het werden er al snel twee, drie en een paar keer zelfs vier tegelijk.
Op dit moment heeft zij twee pleegkinderen in huis, één van acht maanden en één van vier weken. Zij biedt crisisopvang voor pasgeborenen. Zodra zij het ziekenhuis mogen verlaten, haalt zij hen op.
Henny heeft de Koninklijke Onderscheiding, Ridder in de Orde van de Oranje – Nassau in ontvangst mogen nemen voor de mooie diensten die zij de afgelopen 17 jaar heeft geleverd. De artsen en verpleegkundigen van het consultatiebureau hebben haar voorgedragen voor een lintje omdat ze gedurende die vele jaren zelf hebben ervaren met hoeveel toewijding zij voor al de baby’s zorgt, die vaak ook nog eens extra zorg nodig hebben. “Op Koningsdag heeft de burgemeester mij het lintje overhandigt en ik voelde mij overdonderd. Ik kan eigenlijk niet geloven dat dit is gebeurd”, aldus Henny.
Ondanks het feit dat Henny een lintje heeft ontvangen is zij het pleegouderschap niet anders gaan benaderen. “Het is een blijk van waardering, maar het lintje hangt niet in het zicht of boven mijn bed. Deze ligt netjes opgeborgen in mijn kast. Ik vind het heel bijzonder dat ik dit mag doen. Ik doe dit om de baby’s een goede start te geven en er alles aan te doen zodat zij goed terechtkomen wanneer het perspectief bekend is, hetzij bij de biologische ouder(s), hetzij bij een langdurig pleeggezin. Ik ben van plan om dit te blijven doen zo lang het nog kan. Het is echt een verrijking van mijn leven, ik geniet er ontzettend van. Ik stop er veel energie in maar ik krijg er ook veel voor terug.”
Dat de 71-jarige pleegmoeder er veel energie in steekt blijkt uit de geboortekaartjes die zij voor alle kinderen maakt en het fotoalbum dat zij gedurende de tijd bijhoudt en meegeeft als het kind bij haar weggaat. Henny: “Als de situatie veilig is, ontvang ik de ouders hier thuis zodat zij ook het kindje kunnen zien. Zij hebben gemiddeld één keer per week recht op bezoek, dat is per kind verschillend. Elke keer dat ik een ouder ontmoet probeer ik ook foto’s van moeder en kind te maken, heeft het kind op die manier later toch nog iets van zijn/haar moeder.”
Als de kinderen wat ouder worden ontstaat bij hen vaak de behoefte in contact te komen met Henny, omdat zij immers hun moeder was direct na hun geboorte en vaak ook over hun moeder kan vertellen. Ze stelt zich daar altijd voor open. Zo biedt ze ook nog een stukje nazorg.
Ze heeft daarom ook drie keer een reünie georganiseerd. Voor haar was het fantastisch te zien hoe goed ieder kind terecht was gekomen en hoe goed het met hen gaat.
Met een aantal kinderen heeft zij nog frequent contact, maar met allemaal contact houden is niet te doen, zegt ze lachend.
Meer ervaringsverhalen lezen?
Wil je meer ervaringsverhalen lezen? Meld je dan vrijblijvend aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief met ervaringsverhalen van o.a. pleegouders en pleegkinderen.