In Tynaarlo bevindt zich ’t Gezinshuis aan de Steeg, een warm thuis voor dove en slechthorende kinderen en jongeren, opgericht door Kika en Dick-Peter. Beiden werken al jarenlang als leraren in het onderwijs. Door hun eigen levenservaringen als doven weten ze als geen ander wat dove kinderen nodig hebben.

Kika: “Hoe ons gezinshuis is begonnen? Eigenlijk begon dit idee bij mij al tijdens mijn jeugd. Mijn vader was de groepsleider van een kindertehuis. Dit was in de jaren ’80, toen bestond zoiets als een gezinshuis nog niet. Toch draaiden deze kinderen in die tijd volledig mee met ons gezin. In die sfeer ben ik opgegroeid. Jaren later ontmoette ik Dick-Peter en hij deelde mijn wens om dove kinderen te begeleiden.”

Dick-Peter: “De meeste kinderen en jongeren die bij ons worden geplaatst vinden we via ons eigen netwerk. Het is een vrij kleine wereld. Via kennissen maar bijvoorbeeld ook via ons werk kregen we te horen van kinderen die in een crisis verkeren of tegen grote communicatieproblemen aanlopen. Als we plek hebben kijken we altijd eerst naar wie het het meeste nodig heeft, maar ook of diegene goed past.”

Het gezinshuis biedt plaats aan zes kinderen en jongeren van verschillende leeftijden. Kika: “De drie jongeren van 18 jaar en ouder hebben een eigen gedeelte in het gezinshuis en zien we dagelijks op allerlei momenten, bijvoorbeeld bij de begeleiding van het zelfstandig wonen, de studie en financiën. We bieden hen begeleiding in nabijheid, maar willen ze wel het gevoel geven ‘op zichzelf’ te wonen. De jonge kinderen daarentegen maken echt deel uit van ons gezin. Uiteindelijk is het de bedoeling dat zij doorstromen naar de oudere groep.”

Voor alle kinderen staan veiligheid en vertrouwen in het gezinshuis voorop. Kika: “Ze krijgen hun eigen kamer, die ze zelf mogen inrichten en waar ze volledige privacy hebben. Daarnaast willen we ze het gevoel geven dat ze zichzelf mogen zijn, zonder de druk om te moeten voldoen aan bepaalde verwachtingen. Hierbij houden we ook rekening met hun eigen religie of overtuigingen. In ons huis leven we volgens respectvolle regels die hier rekening mee houden. Tot slot bieden we onze jongeren dagelijks structuur en ritme. Zo creëren we samen een omgeving waarin ze kunnen opgroeien, ontwikkelen en zichzelf kunnen zijn.”

 

De oudere kinderen krijgen de boodschap van empowerment mee. Kika: “De maatschappij kan hard zijn. Ze zullen hierbinnen hun eigen plek moeten veroveren. Het kan bijvoorbeeld lastiger zijn om aan een stage te komen of ze kunnen geconfronteerd worden met vooroordelen. Ons doel is om hen te blijven motiveren en te leren stevig in hun schoenen te staan. Om niet alles te accepteren en voor zichzelf op te komen. Ook vinden we het net zo belangrijk dat ze begrijpen dat ze altijd om hulp kunnen vragen. Ze leren bijvoorbeeld om zelf hun financiën te regelen, maar ook om advies te vragen als dat nodig is. Het is belangrijk dat ze dit durven.”

Dick-Peter: “Welke uitdagingen brengt een gezinshuis met zich mee? Administratieve taken en het onderhouden van contacten nemen veel tijd in beslag. Bovendien werken we eigenlijk 24/7 voor deze kinderen, waardoor onze vrijheid anders is. Voor ons ligt de uitdaging vooral in het bewaken van onze grenzen.”

Dit weegt voor hen niet op tegen alle waardevolle momenten die ze in het gezinshuis meemaken. Kika: “Kinderen die hier komen hebben vaak hun gevoelens en identiteit geïnternaliseerd, waardoor ze vaak in hun eigen cocon leven. Na een tijdje merk je dat ze spraakzamer worden en steeds meer durven te vertellen. We merken dat de kinderen en jongeren zich thuis voelen als ze zelf met ideeën komen en hier enthousiast over zijn.” Dick-Peter: “Een van de jongeren zei eens uit zichzelf: ‘Ik wil heel graag hier blijven.’ Als gezinshuisouder wil je niets liever horen. Om vervolgens te zien hoe ze volwassen worden en zich positief ontwikkelen, is echt een cadeau voor ons.”

Meer weten over ’t Gezinshuis aan de Steeg? Bezoek dan hun website