Nathalie van der Sluis is 43 jaar en al 16 jaar pleegouder bij WSGV, samen met haar vrouw Gertrude. Samen zorgen zij voor drie pleegkinderen, allemaal meisjes van 16, 13 en 8 jaar oud. Het meisje van 13, Fey, heeft FAS, wat betekent dat ze moeilijk leerbaar is en soms moeite heeft met lezen. “Onze pleegdochter is vanaf haar geboorte bij ons geplaatst, dus we zijn samen met haar gegroeid. Hoewel ik wist wat FAS inhield, had ik er nog nooit persoonlijk mee te maken gehad”, zegt Nathalie. 

Vreugde en humor in het opvoeden van een kind met FAS 

FAS, veroorzaakt door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, heeft een diepgaand effect op de hersenen van de getroffen kinderen. Dit resulteert in leerproblemen, gevoeligheid voor lichamelijke sensaties en moeite met communicatie. Nathalie heeft geleerd om altijd beschikbaar te zijn voor haar pleegdochter, die moeite heeft met veranderingen en angstig is aangelegd. Het opvoeden van een kind met FAS vergt geduld en begrip, maar Nathalie benadrukt ook de vreugde en humor die haar pleegdochter met zich meebrengt. 

“Een paar jaar geleden heb ik tijdens Fey’s dutje mijn haar geverfd. Zij kwam toen haar bed uit en vroeg ‘waar is mama?’ ik reageerde met ‘ik ben hier’ zij zei toen ‘nee, nee, waar is mama?’ nou dat heb ik nooit meer gedaan”, zegt Nathalie lachend. 

 

Nathalie en Fey

Impact in het dagelijks leven 

Nathalie: “Het is bijzonder om te zien hoe onze pleegdochter op maandag iets kan en het de volgende dag alweer vergeten lijkt te zijn. Dit heeft niets te maken met dwarsliggen, maar alles met de uitdagingen die FAS met zich meebrengt. Op school merken we ook dat ze moeite heeft met het onthouden van dingen, zoals het alfabet of het behalen van haar zwemdiploma.” 

Kinderen met FAS zijn vaak gevoeliger voor wat er in hun lichaam gebeurt. “Zo heb ik eens met Fey bij de eerste hulp gezeten omdat ze erge buikpijn had, wat uiteindelijk een oorontsteking bleek te zijn. Het is lastig voor haar om aan te geven waar ze precies last van heeft vanwege de hersenbeschadiging”, vertelt Nathalie. 

Nathalie: “Als pleegmoeder van een kind met FAS moet je altijd beschikbaar zijn en er wordt veel van je gevraagd. Het is een uitdaging, maar ook een verrijkende ervaring. Het is belangrijk om geduldig te zijn en flexibel om te gaan met de onvoorspelbaarheid die FAS met zich meebrengt. Inmiddels menstrueert Fey. En dit overvalt haar elke maand omdat zij zich hier niet van tevoren op kan voorbereiden. Wij hebben dan ook de pil geprobeerd, omdat zij heel erg bang is voor bloed, maar dit heeft niet gewerkt omdat ze niet lang na het slikken moest overgeven.” 

“Ik wil graag benoemen dat het ook echt heel leuk is. Je kan elke dag met de kinderen lachen en de volgende dag weten ze het toch niet meer. Als opvoeder is het opvoeden van een kind met FAS pittig, maar het zijn vooral ook fantastische kinderen”, aldus Nathalie.