Zorg op maat houdt in dat er gekeken wordt naar de specifieke behoeften van de jeugdigen en hun gezinnen. Dit kan onder andere worden gedaan door middel van een Perspectief Onderzoek (PPO), waarbij wordt onderzocht welk perspectief er mogelijk is voor de jeugdige en zijn ouders. Hierbij wordt gekeken naar de mogelijkheden van de ouders en welke ondersteuning zij nodig hebben om het kind een veilige en stabiele thuisbasis te bieden.
Inmiddels zit Guenievre Stiphout al bijna 7 jaar bij de afdeling Instroom & Bemiddeling, waar zij werkzaam is binnen de groep die verantwoordelijk is voor het verwerken van bestandsaanmeldingen en ambulante diensten. Ze is betrokken bij het bieden van zorg op maat voor ambulante diensten, waarbij zij onder andere zorgt voor de inhoudelijke check. Klopt de vraag? Hoeveel tijd gaat het traject kosten? Is er één product dat bij de vraag past of kan er maatwerk worden geboden? Wat is er nodig om het goed vorm te geven?
Wat is zorg op maat en hoe wordt het toegepast?
Bij het verlenen van zorg op maat wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden om de beste resultaten te behalen. Steeds vaker is maatwerk zelfs nodig, zoals in het geval van een gezinshuis. Guenievre legt uit aan de hand van een voorbeeld: “De jeugdbeschermer wilde weten of een bepaald gezinshuis kon voldoen aan de behoeften van het kind. Het jongetje heeft autisme en heeft een specifieke structuur nodig. Daarom hebben we besloten om met een perspectiefonderzoek te bekijken of de gezinshuisouders de vaardigheden hebben om het kind deze structuur te bieden. In dit geval hebben we de gedragswetenschapper van het gezinshuis bij het onderzoek betrokken om maatwerk te kunnen leveren”.
Guenievre benadrukt dat het ook mogelijk is om meerdere producten te combineren om aan de specifieke behoeften van de cliënt te voldoen. Guenievre: “Zo hebben we een keer HouVast ingezet bij een moeder, maar de vader had begeleid bezoek nodig. Tegelijkertijd wilden we ook dat hij de vaardigheden leert die moeder nu leert bij HouVast. Er is toen voor gekozen om ook HouVast aan te bieden tijdens de begeleide bezoeken bij vader, ook een stukje maatwerk.
Mensen die ons benaderen willen gebruik maken van onze expertise. En wie zijn wij om dan te zeggen: nou, dat moet in dat hokje. We kunnen beter het hokje passend maken op de vraag in plaats van de vraag passend te maken voor het hokje, dat is onze visie”.
Niet elke casus even geschikt voor individuele aanpak
Is elke casus geschikt voor maatwerk? “Het liefst zeg ik ja, want het gaat om individuen met een bepaalde vraag. Maar het ligt ingewikkelder. Soms zitten de ouders namelijk al in meerdere trajecten. Om een nieuw traject te starten hebben we toestemming en financiering van de gemeente nodig en dat zijn hele intensieve trajecten waarin we soms heel lang bezig zijn om het vorm te geven. En het lukt soms ook niet”.
Er is steeds vaker maatwerk nodig, ziet Guenievre: “De vragen die jeugdigen tegenwoordig hebben, passen vaak niet meer binnen de gebruikelijke kaders. Je moet steeds vaker meerdere diensten toepassen om ervoor te zorgen dat de juiste resultaten worden bereikt.”