Pleegouders kunnen een enorm verschil maken in het leven van een kind. Dat geldt ook voor Nathalie, de dochter van Natasja, die opgroeit in een pleeggezin. Dat het met Nathalie zo goed gaat komt onder andere door de goede samenwerking tussen Natasja en de pleegouders. Natasja vertelt hoe die is ontstaan en geeft tips voor pleegouders. 

Voordat Nathalie bij haar huidige pleeggezin kwam, zat ze een tijdje in een crisispleeggezin. Natasja was niet helemaal tevreden met hoe het daar ging. “Ik heb aan de pleegzorgwerker verteld waarom ik niet zo tevreden was en wat ik belangrijk vind in de opvoeding. We zijn toen samen met de voogd op zoek gegaan naar een pleeggezin. Daar hebben we echt de tijd voor genomen, want ik vond het voor Nathalie heel belangrijk dat we een goed gezin zouden vinden. Zij moet daar tenslotte tot minimaal haar 18e kunnen wonen. Ik voelde me door de mensen van William Schrikker heel erg begrepen. Daardoor vond ik het fijn als zij de begeleiding zouden doen, ook al zou ik dan langer moeten reizen naar het pleeggezin,” vertelt Natasja. 

Het vertrouwen was er meteen 

Bij het vinden van het pleeggezin was het voor Natasja belangrijk dat ze bij de opvoeding van Nathalie betrokken zou blijven. “Het allerbelangrijkste vond ik dat ik de moeder bleef. Nathalie mag de pleegmoeder best ‘moe’ noemen, maar ik wilde niet dat het naar mij toe ‘mama Natasja’ werd. En ik vond het ook belangrijk dat Nathalie goed wordt opgevoed in een stabiele omgeving en normen en waarden leert kennen.” 

Tussen Natasja en de pleegouders waar Nathalie nu bij woont, was er gelijk een goede klik: “Ik was er kapot van dat ik niet meer voor Nathalie kon zorgen, maar dat vingen de pleegouders goed op. Ik voelde gelijk het vertrouwen. Ze waren heel open, waarmee ze lieten zien dat zij ook niet perfect zijn en dat dat ook niet hoeft. Bovendien zeiden ze dat zij Nathalie op zouden voeden, maar dat ik de mama bleef. Dat vond ik erg prettig.” 

Samen een rol in de opvoeding 

Inmiddels woont Nathalie al zeven jaar in het pleeggezin. De samenwerking tussen Natasja en de pleegouders gaat erg goed. Natasja: “Als het met mij even niet goed gaat, ben ik daar open over. Dan passen we de bezoeken of belmomenten aan en legt de pleegmoeder dat aan Nathalie uit. En omgekeerd doen we dat ook als de pleegouders heel druk zijn. We zijn erg open naar elkaar en dat is belangrijk. Een tijdje terug had Nathalie iets gedaan wat helemaal niet mag. Dat heeft de pleegmoeder mij verteld en toen heb ik Nathalie gebeld en gezegd dat ik dat niet wil hebben. Zo hebben we samen een rol in de opvoeding.” 

Het belangrijkste is dat Nathalie zich thuis voelt in het pleeggezin. “Ze vindt het erg fijn in het gezin. Er wonen twee andere pleegkinderen en nog twee biologische kinderen van de pleegouders. Ik heb regelmatig contact met Nathalie. We beeldbellen elke week en ik zie haar een keer per maand. En als er tussendoor bijzonderheden zijn, hoor ik dat van de pleegmoeder. Ik vind het mooi dat de familie van het pleeggezin ook heel leuk doet met Nathalie. Doordat zij ook betrokken bij haar zijn, heeft Nathalie nog meer liefdevolle mensen om haar heen.” 

Natasja’s tips voor pleegouders 

De goede samenwerking met de pleegouders en het onderlinge vertrouwen zijn voor Natasja heel waardevol. Maar wat is daarvoor nodig? “Ik denk dat openheid belangrijk is. We bespreken alles met elkaar en zorgen dat alles duidelijk is tussen ons. Het is ook belangrijk dat iedereen zichzelf is en kan zijn, zowel de pleegouders als ik. Anders werkt het niet. Soms gooi ik er dingen spontaan uit, maar daar moeten pleegouders niet van schrikken. Het is niet negatief bedoeld. Zolang je respect voor elkaar hebt, moet het goed komen. En ik vind het fijn dat Nathalie echt onderdeel van het gezin is en overal bij wordt betrokken. Ik zie dat dat heel belangrijk is voor haar en dat het goed is voor haar ontwikkeling.”