“Als ik het over pleegzorg heb, denk ik altijd aan mijn eigen jeugd”, vertelt Marielle. Marielle Schmitz is al jaren werkzaam in de pleegzorg. Op dit moment werkt ze als medewerker Instroom en Bemiddeling bij de William Schrikker Gezinsvormen. “Ik kom uit een groot gezin, waar altijd plek was voor meer kinderen. Dat gevoel van ruimte en warmte, dat wil ik graag delen met anderen, vooral met kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen”, aldus Marielle.
Flexibiliteit en humor
Marielle: “Pleegzorg is ontzettend waardevol, maar het is niet altijd eenvoudig. Als pleegouder moet je soms dingen accepteren die je niet meteen begrijpt. Stel je voor: een kind krijgt iets van zijn biologische ouder(s) waar jij het niet mee eens bent. Het kind is er zelf enorm blij mee, en dan is het aan jou om dat te begrijpen en te respecteren.
Het vraagt niet alleen om flexibiliteit van jou, maar ook van je eventuele partner en je eigen kinderen. Iedereen in huis moet openstaan voor de veranderingen die pleegzorg met zich meebrengt. Het kan ook betekenen dat je je aan moet passen aan situaties of meningen van anderen. Spanningen kunnen ontstaan, maar juist in die momenten is het belangrijk om met humor en relativering te kijken naar wat er gebeurt”, zegt Marielle.

Het gaat om het kind
Er zullen momenten zijn waarop je ideeën hebt over de opvoeding van het kind, maar de pleegzorgwerker of jeugdbeschermer een andere visie heeft. “Natuurlijk is het oké om hierover in gesprek te gaan, maar het is belangrijk dat je altijd openstaat voor samenwerking. Wij hebben gezamenlijk de verantwoordelijkheid over het kind, en het maakt daarbij niet uit of de biologische ouder(s) het gezag over het kind hebben of niet.
Een belangrijk besef: dit kind is niet van jou, het heeft al ouder(s). Jouw rol als pleegouder(s) is tijdelijk en is gericht op het geven van veiligheid, zorg, liefde en begeleiding, tot het moment dat het kind weer naar zijn of haar ouder(s) kan terugkeren of naar een andere situatie”, aldus Marielle.
Ervaring is mooi, maar geen must
Heb je ervaring nodig met kinderen of jongeren in een zorgsituatie? “Dat is een voordeel, maar het is geen vereiste. Wat wel kan meespelen, zijn je eigen ervaringen als kind. Kom je bijvoorbeeld uit een groot gezin of juist uit een klein gezin? Wat is jouw visie op opvoeden? Daarnaast is het belangrijk om bewust te zijn van culturele verschillen, omdat pleegzorg altijd maatwerk is.
Pleegzorg biedt een enorme voldoening. Het is leerzaam en verrijkend, zowel voor het kind als voor jou als pleegouder. Of je nu te maken hebt met crisispleegzorg, netwerkpleegzorg of regulier pleegzorg – het blijft bijzonder. Het geeft zoveel voldoening om te zien hoe een kind zich ontwikkelt en groeit in een veilige, ondersteunende omgeving”, zegt Marielle.
Twijfel je nog?
Marielle: “Als je twijfelt of pleegzorg iets voor jou is, is mijn advies: praat met andere pleegouders! Vraag of je langs mag komen en hun verhalen mag horen. Volg een informatiebijeenkomst bij William Schrikker Gezinsvormen en ontdek wat pleegzorg precies inhoudt. Ook op sociale media kun je gezinnen volgen die hun ervaringen delen. Zij kunnen je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze”, vertelt Marielle.
Dus, wil jij een verschil maken in het leven van een kind? Het kan wel eens de mooiste beslissing zijn die je maakt.