Ellen van Beek combineert haar ruime ervaring met jongeren en ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) met effectieve methodieken en een positieve, oplossingsgerichte benadering. Ze heeft geleerd hoe belangrijk het is om goed te luisteren, verbinding te maken, en begeleiding af te stemmen op de unieke behoeften van elk individu en gezin. Ze werkt vanuit respect en vertrouwen, met als doel mensen weer controle te geven over hun leven. 

Herkenning van een LVB 

Het herkennen van een LVB is niet altijd eenvoudig, vertelt Ellen. Mensen met een LVB kunnen zich vaak goed presenteren en zijn verbaal sterk, wat hun beperking verhult. Hierdoor worden ze vaak overschat en overvraagd, wat kan leiden tot frustratie, een negatief zelfbeeld, en zelfs gedragsproblemen. Dit heeft een directe invloed op hun maatschappelijk functioneren, zoals problemen op school, uitdagingen op de arbeidsmarkt, en risico’s als schulden en eenzaamheid. 

Kenmerkend voor mensen met een LVB zijn onder andere problemen met plannen, leren, en het begrijpen van sociale situaties. Hun denkvermogen en taalvaardigheid zijn beperkt, waardoor het lastig is om abstracte informatie te verwerken of opgedane kennis in nieuwe situaties toe te passen. “Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar wat iemand kan, maar ook naar wat iemand aankan op sociaal-emotioneel niveau,” benadrukt Ellen. 

Een passende begeleiding 

Ellen legt uit dat vertrouwen opbouwen belangrijk is, zeker omdat veel mensen met een LVB negatieve ervaringen hebben met hulpverlening. Haar aanpak is gericht op transparantie en samenwerking: “Ik betrek gezinnen overal bij en ik heb geen contact met het professionele/sociale netwerk achter hun rug om. Dat geeft vertrouwen.” 

Ze werkt met duidelijke stappenplannen en zet visuele hulpmiddelen in, zoals een praatplaat of flap-over. Deze maken complexe onderwerpen eenvoudiger en helpen informatie beter te onthouden. Daarnaast maakt Ellen gebruik van methodieken zoals Signs of Safety en de Houvast-methodiek, die gericht zijn op het versterken van ouderschap en het benutten van de sterke kanten van gezinnen. 

Uitdagingen in het werk 

Een veelvoorkomende uitdaging is de neiging om mensen met een LVB te overschatten. Ellen merkt dat hun sociale vaardigheden (streetwise gedrag) vaak hun beperkingen maskeren. “De grootste valkuil is om te denken dat het goed gaat, terwijl ze in werkelijkheid worstelen met hun dagelijkse leven.” 

Daarnaast zijn veel gezinnen afhankelijk van hulpverleners, maar ontbreekt vaak een sterk sociaal netwerk. Dit maakt het belangrijk om naast professionele begeleiding ook het sociale netwerk te versterken. “Een netwerkberaad waarin we samen bespreken hoe het gezin ondersteund kan worden, is vaak noodzakelijk,” zegt Ellen. 

Focus op mogelijkheden 

Ellen’s aanpak richt zich op het versterken van wat wél goed gaat. Successen worden gevierd, hoe klein ook. Deze positieve insteek geeft gezinnen vertrouwen en moedigt hen aan om zelf verantwoordelijkheid te nemen. “De Houvast-methodiek sluit hier perfect bij aan. Het biedt structuur en werkt oplossingsgericht, zelfs in moeilijke tijden.” 

Ze benadrukt hoe belangrijk het is om nieuwsgierig te zijn en aandacht te geven: “Een simpel gebaar, zoals een appje na een moeilijk gesprek, kan veel betekenen. Het laat zien dat je er bent en dat ze niet alleen zijn.” 

Blijven leren en ontwikkelen 

Ellen werkt continu aan haar eigen ontwikkeling en volgt regelmatig trainingen. “Binnen onze organisatie is er veel aandacht voor de doelgroep LVB en wat dit van ons vraagt als professionals. Deze scholing helpt ons om passende ondersteuning te bieden en het verschil te maken voor deze gezinnen.” Met haar brede kennis en betrokkenheid streeft Ellen ernaar om gezinnen met een LVB de steun te bieden die ze nodig hebben, zodat zij met vertrouwen en veerkracht hun weg kunnen vinden.